Winterbanden special: alles over winterbanden

We hebben de zomer inmiddels achter ons gelaten en de winter doet langzaam zijn intrede. De eeuwige vraag rond deze periode is: ‘Wanneer leg ik mijn winterbanden eronder?’ En: ‘Heb ik eigenlijk wel winterbanden nodig ook als ik niet op vakantie ga naar de sneeuw? Deze vragen en meer krijg jij vast ook. In dit artikel handige informatie over winterbanden, die jij kunt delen met jouw klanten.

Blogafbeelding Winterbanden

Wanneer winterbanden?

Laten we voorop stellen dat winterbanden niet alleen handig zijn als er sneeuw ligt, maar ook bij lage temperaturen, een nat wegdek of bij ijzel. Zodra de temperatuur onder de zeven graden zakt, is het te adviseren om de auto te voorzien van winterbanden. Hiermee zorg je voor een betere grip op het wegdek en verkort je de remweg aanzienlijk ten op zichtte van zomerbanden.


Type banden en de wissel

Om te voorkomen dat je zomer- en winterbanden te hard slijten, kun je het beste de banden op een vast moment in het jaar wisselen. Leg bijvoorbeeld op 1 november de winterbanden erop en op 1 mei de zomerbanden weer. Soms is dit handig te combineren met je APK.

Uiteraard zijn er ook vierseizoenenbanden. Hierover zijn de meningen verdeeld. Zowel in de zomer als in de winter geven deze niet de ideale rijervaring die men wenst in de verschillende seizoenen. Daarnaast maken ze meer lawaai en slijten ze sneller.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van winterbanden?

Uiteraard kun jij als dealer hier perfect in adviseren. De winterbanden dienen in ieder geval voorzien te zijn van M+S (modder + sneeuw) en/of 3PMSF (Three-Peak Mountain Snowflake, ook wel te herkennen aan de sneeuwvlok op drie bergpieken) markeringen. Aangezien de M+S markeringen ook op sommige vierseizoenenbanden terugkomen, adviseren wij om bij voorkeur voor de 3PMSF te gaan.

Wat zijn de eisen in de landen om ons heen?

België: Winterbanden niet verplicht – wel te adviseren met een minimaal profiel van 4 mm. Sneeuwkettingen zijn alleen toegestaan indien de wegen bedekt zijn met sneeuw of ijs.
Duitsland: Winterbanden zijn verplicht indien er winterse omstandigheden zijn.
Luxemburg: Winterbanden zijn verplicht indien er winterse omstandigheden zijn. Sneeuwkettingen zijn alleen toegestaan indien de wegen bedekt zijn met sneeuw of ijs.
Frankrijk: Winterbanden (of sneeuwkettingen in de kofferbak) zijn verplicht indien dit tussen
01-11/31-03 op een bord staat aangegeven.
Zwitserland: Winterbanden of sneeuwkettingen zijn verplicht indien dit met een bord wordt aangegeven.
Oostenrijk: Winterbanden zijn verplicht indien er winterse omstandigheden zijn tussen 01-11/15-04. Sneeuwkettingen zijn verplicht indien dit met een bord wordt aangegeven.
Italië: Winterbanden (of sneeuwkettingen in de kofferbak) zijn verplicht tussen 15-11/15-04.
Polen: Winterbanden zijn niet verplicht, het is wel te adviseren.
Tsjechië: Winterbanden zijn verplicht indien er winterse omstandigheden zijn tussen 01-11/31-03. Let op! Sommige wegen hebben de verplichting tot en met 30-04. Sneeuwkettingen zijn verplicht indien dit met een bord wordt aangegeven.
Slowakije: Winterbanden zijn verplicht indien er winterse omstandigheden zijn tussen 15-11/31-03.
Hongarije: Winterbanden zijn niet verplicht.

Kortom: zoals je kunt lezen verschillen de eisen per land. Wij adviseren dan ook het volgende:

  • Winterbanden (minimaal 4mm profiel) met een 3PMSF logo tussen 01-11/30-4.
  • Combineer geen winterbanden met zomerbanden en/of vierseizoenenbanden.
  • Leg sneeuwkettingen in je achterbak als je op reis gaat.

Samenwerken?

Wil jij eens bijpraten over de kansen van de automotive ontwikkelingen voor jouw autobedrijf en de rol van additionele producten zoals verzekeringen en financieringen? Neem dan contact met mij op via dit formulier.